srijeda, 7. listopada 2015.

Štuka u vrhnju


Svakog četvrtka (pa i češće) već dugi niz godina, Zvonimirovi roditelji organiziraju druženja uz kuhanje u svom domu. Često se i koncept ovog bloga poklopi s njihovim jelovnikom pa smo ovaj put odlučili popratiti jelo koje je pripremao prijatelj obitelji Ivica Posavec. Na red je došla i Slavonija sa štukom u vrhnju.
Zaredalo se kuhara u zadnje vrijeme no nadam se da sam bila bar korisna u ulozi pomoćnika iliti male od sjeckanja. 



Recept je slijedeći:

1 ili više štuka (ili som, 2kg ili veće)
20 dkg slanine narezane na tanke šnite
5-6 dcl ulja0,5 dcl vrhnja (ovisi o veličini ribe)
2 male žlice brašna
2 češnja češnjaka
2 komada limuna
2 prstohvata sjeckanog peršina
sol



Kad smo mi stigli do kuhinje, riba je nažalost već bila očišćena. Kažem nažalost jer bih rado da i to čišćenje ribe obavim što prije i što bezbolnije. 
U svakom slučaju, očišćene štuke su nas čekale. Da, bilo ih je više, točnije njih šest. Vesela je ovo družina koja voli fino pojesti i popiti a štuka na bijelo je jedno od jela za koje se traži porcija više.


Očišćene štuke se treba našpikati slaninom. Oštrim nožem se naprave urezi sa svake strane osnovne kosti za širinu prsta. U te ureze se ugura slanina rezana na tanke režnjeve i to ona sa što više masnoće i što manje dimljena. Slavonci to zovu kimpakl što je zapravo podbradak kod svinje. 
Ja sam to malo pretanko rezala isprva, pa slobodno podebljate, da nisu baš tanki listići, i ugurajte u ureze, masnim dijelom unutra.


Ribu treba dobro nasoliti izvana i iznutra i popapriti samo izvana, i spremna je za pećnicu.  
Stavimo štuku na nauljeni protvan i zalijevamo je sa prethodno što više zagrijanim uljem da cvrči.
Tako pripremljenu štuku treba peći na 200°C tijekom čega pušta sok s kojim se i podlijeva tokom pečenja od cca pola sata.



Dok nam je riba u pećnici, priprema se umak od vrhnja. U pola litre (ili više, ovisi o veličini ribe) umutiti dvije male žlice brašna, dva češnja češnjaka i malo soka od limuna te posoliti.
Kad je riba potamnila (koža je hrskava, meso je bijelo) izvadimo iz pećnice, po ribi poslažemo narezane kolutove limuna (3-5 mm debljine) da prekriju cijelu ribu i sve skupa zalijemo prethodno pripremljenim umakom od vrhnja. 




Vratimo u pećnicu i od trena kad vrhnje zavrije dovoljno je još desetak minuta i naša štuka je gotova.
Priloga nismo imali. Naučili su me da mi treba jedino kruh za umakanje u vrhnje. Tako je najfinije. I da, složila bih se s tim iako ja ne bih odbila niti porciju kuhanog krumpira uz to.



Hvala gospodinu Posavcu na prefinom receptu, moram priznati da je bilo baš lijepo gledati s koliko gušta kuha netko drugi.


I dok smo mi uživali u finoj ribi i točali kruh u vrhnje, opet je antivegetarijanac iz ovog tima imao svoj menu. Za predjelo malo domaće svinjske masti na šniti domaćeg kruha a za glavno jelo, nije baš hrvatsko tradicionalno, ali je fina kobasa u špeku. 





3 komentara:

  1. Hvala na lijepim riječima. Inače uz štuku je bolje koristiti domaću svinjsku mast (kao što sam i ja koristio) jer štuka je suha, pa po masti postaje mekanija.
    Mijenku Vargeku hvala na ulovljenim štukama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo majstore, užitak je gledati kad netko toliko studiozno i sa ljubavlju pripremi jelo.

    OdgovoriIzbriši