ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Pretepena juha s bučom


Zakoračili smo debelo u jesen, magla se spustila i sve više se skupljamo oko tople peći i tople juhice. Na vrata nam je došao jedan slatki paketić s bučinim uljem i bučom koji nas je inspirirao za ovo jelo.


Ono što već dugo želim napraviti je međimurska pretepena juha. Ne znate što je to? E pa to vam je prava jesensko- zimska juhica zgusnuta onim što Međimurci zovu pretep, mješavina kiselog vrhnja, brašna i malo mlijeka.


Svojedobno kad smo posjetili dragu Ninu u Međimurskom cekeru, pričala nam je o tom tradicionalnom receptu i eto, došlo je vrijeme i za to. Pretepenu juhu osim pretepa posebnom čine komadići suhog mesa ili kobasice u njemu. Pošto smo mi imali taman fine češnjovke doma, iskoristili smo njih.


Recept:

buča
kobasice ili suho meso
manja glavica luka
češanj češnjaka
svinjska mast
dvije žlice brašna
2dcl kiselog vrhnja
malo mlijeka
sol, papar
peršin
crvena paprika
temeljac

Naravno, prvo sam pripremila sastojke. Stavila sam kuhati kobasice i sjeckala luk i češnjak. Nasjeckani luk sam bacila na otopljenu svinjsku mast da se dinsta dok sam se ja borila s bučom.


Ako netko zna najlakši mogući način kako oguliti buču, neka mi javi. Nakon muke po buči, oguljenu sam nasjeckala na sitne kockice.


Kuhanu kobasicu sam također narezala na sitno i dodala u dinstani luk i češnjak. Još ni buču nisam dodala a mirisi koji su se širili su bili divni.


Dodala sam nasjeckanu buču i zalila ni manje ni više, vodom u kojoj su se kuhale kobasice. Pola vode od kobasica, pola goveđeg temeljca i pustila sam da se krčka dok buča nije omekšala.



Kad je buča kuhana, znate, malo je zgnječite u loncu, da vidite raspada li se, u tom trenu sam dodala pretep koji sam prije pripremila. Pomiješala sam kiselo vrhnje, malo mlijeka, dvije velike žlice brašna i mljevenu crvenu papriku.


Miješajući sam ulijevala pretep u juhu pazeći da ne ostanu grudice. Unatoč tome što buču nismo smiksali u kremastu, ona je juhici dala svu svoju prekrasnu boju.
Skoro gotovu juhu sam začinila i dodala svježi sjeckani peršin.


Opet mi je jako teško palo čekati da se gotova juhica pofotka a mirisi se šire. Pa ti čekaj.
Volim krem juhe ali dok svatko ima svoj recept za savršenu krem juhu od buče, učinilo mi se da bi baš pretepena juha mogla biti nešto novo što ćemo staviti na stol.


Poslužili smo je sa sušenim bučinim košticama i u tanjur smo kapnuli par kapi bučinog ulja. Čuli smo da je to sad jako popularno pa smo požurili i mi.


Mi smo bili prezadovoljni i receptom i konačnim rezultatom. Kako bi rekao Zvonimirov tata: Ponovit ćemo!


2 komentara:

  1. Fenomenalno!Fotografije umetnicke.Dovoljno ih je samo gledati.
    Sutra cu u potragu za suvim mesom i probati ovaj specialitet.
    Obozavam buču.Sad vredi pripremati je dok je ima na pijačnim tezgama.Puno pozdrava i hvala na divnom receptu i jos lepsoj prezentaciji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam na oduševljenju! Drago nam je da vam se svidjelo i moram se složiti s vama, fotografije zovu na isprobavanje recepta. Nadam se da ste probali i da ste bili oduševljeni koliko i mi.

      Izbriši