srijeda, 10. siječnja 2018.

Špek fileki


Naravno da će ovaj tekst početi sa: Ili ih voliš, ili ih ne voliš. Evo ovo je prva i jedina stvar za koju ću reći ne bih hvala. Jela sam čudnije stvari sigurno ali koliko god na kraju lijepo mirisalo i koliko god svi oko mene uživali u tim toliko traženim špek filekima, a uživali su i ovu večer, moram priznati da ipak nije za mene. Moji ih roditelji obožavaju, više znam ljudi koji ih vole nego onih koji ih ne vole i presretna sam što vam možemo dati i ovaj recept.


Upoznati ste svi sa druženjima četvrtkom. Ovaj četvrtak kuhali su se upravo fileki. Pošto sam sigurna da mi u životu neće past na pamet da idem sama to spremati, brzo smo se odazvali pozivu da dođemo to pofotkati i vidjeti kako se, zapravo, špek fileki spremaju.

Glavni od kuhače bio je Ivica Posavec, Zvonimir je prekrasno sve pratio svojim aparatom a ja sam samo slušala i gledala kako nastaje ovo jelo.


Sastojci su prilagođeni velikom stolu i brojnoj ekipi za njim, odmah da znate, ovo je za cca 10 osoba.

4 kg svježih fileka
8 - 12 glavica luka
1 glavica češnjaka
40-60 dkg suhog špeka
4 mrkve
manji korijen peršina i celera, kriška korabice
8-12 žlica pirea od rajčice
6 lovorovih listova
4 žlice glatkog brašna
4 žlice slatke crvene paprike
malo ljute crvene paprike
nekoliko malih chili papričica
sjeckani list peršina
sol i papar
sir ribanac
0,5 l crnog vina
I naravno, vino za kuhara po njegovoj želji.


Krenimo od samog početka. Znate li što su zapravo fileki?
Fileki ili tripice su očišćeni želuci različitih životinja, kod nas su najzastupljeniji goveđi fileki, dok se često konzumiraju i oni janjeći. Za riblje fileke sam prvi put čula zapravo preko Bourdaina i njegovog gostovanja u Hrvatskoj kad je prvi put ikad jeo riblje fileke i to kod nas.
Naši su fileki ovaj put bili oni goveđi.
Da bi nas poštedio nekoliko sati rada i nekih drugih mirisa, Ivica je doma već unaprijed pripremio fileke. Kuhao ih je u šest voda da bi izgubile neugodan miris.
U svaku vodu se dodaje žlica soli i malo octa i svaki put fileki moraju prokuhati 20 minuta. U zadnju vodu, uz sol i ocat, dodaje se glavica luka, nekoliko češnja češnjaka i par lovorovih listova, naravno, tu zelenjavu bacamo nakon kuhanja.


Iako su fileki bili pripremljeni već prije, morali smo odraditi i demonstraciju rezanja onih svježih. Na trakice pa na malo manje komade.
Dok smo mi učili kako se režu fileki, na svinjskoj se masti već zlatio špek nasjeckan na kockice. Trebalo ga je pretvoriti u "čvarke od špeka".


Čvarke od špeka maknemo iz lonca i na tu masnoću dodamo nasjeckani luk koji lagano posolimo. Dok se malo luk prodinsta, dodamo mu naribano korijenasto povrće i lovor.


Kad se povrće prodinsta i luk postane staklast, dodamo mu mljevenu slatku i ljutu papriku. Naravno, ljutinu sami kontrolirate po svom guštu. Ovi špek fileki su ipak bili malo više šarf jer se zbog potrebe fotografiranja više puta ponavljalo usipanje paprike. 
Povrću u tom momentu osim paprike, dodajemo i  koju čili papričicu. Ovisi koliko jeste ili niste pretjerali sa ljutom mljevenom paprikom. 


Sad smo spremni za dodavanje unaprijed pripremljenih i narezanih fileka. Dodamo u povrće i zalijemo sa vodom. Posolimo i popaprimo te dodamo pire od rajčice. Pustimo da kuha dvadesetak minuta na laganoj vatri. 



U fileke dodamo i vino, na ovu količinu smo dodali otprilike pola litre crnog vina. Napravimo laganu zapršku ili umutimo brašno/gustin s vodom i pomiješamo, što vam srcu draže, do gustoće koja vam odgovara. 


Nakon toga dodati prženi špek, nasjeckani češnjak i peršin. Dolijevate vode koliko vam odgovara, volite li više juhice ili da su fileki gušći. 


Pustite da se prokuha još desetak minuta i špek fileki su spremni za degustaciju. Možete ih poslužiti posipane sa sirom ribancem za malo drugačiju aromu, ova ekipa je u tome uživala.


Dok su se fileki kuhali, spremale su se i brizle. Ivica je već doma pripremio brizle, ispanirao ih i samo smo mogli čekati da budu gotove. To je bilo za onaj dio ekipe koji nije bio oduševljen filekima ali nema ništa protiv teleće prsne žlijezde. Za mene recimo.



Unatoč svim lijepim mirisima, zaista su ovi fileki divno i izgledali ali evo, moram se pomirit s tim da neke stvari jednostavno nikad neće biti za mene. 
Sretna sam i zahvalna što smo ovaj recept mogli dobiti i gledati kako se priprema jer kao što rekoh na početku ovog posta, sumnjam da će mi ikad pasti na pamet ovo pripremati s obzirom na to da niti Zvonimir niti ja nismo dobra publika za fileke.
Hvala gospodinu Posavcu na trudu i volji. 


Ekipa je već nestrpljivo čekala dok smo mi pokušavali uhvatiti još koju fotku pa smo se ubrzo povukli i pustili da nesmetano uživaju u specijalitetu koji oduševljava mnoge i više nije toliko čest na stolovima.



Broj komentara: 10:

  1. Odgovori
    1. Hvala vam puno, drago nam je da vam se sviđa, trudimo se koliko stignemo i možemo.

      Izbriši
  2. Ja ih ćesto doma pripeman i moji ukućani su puni hvale i kažu da su svaki puta sve bolji!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago nam je čuti da se spremaju redovito, ne smiju takva jela pasti u zaborav.

      Izbriši
  3. Hvala veliko за овај recept i post. Davnih je dana moj tata voleo da ih jede, ali ih nikada nismo pravili kod kuće, niti sam ikoga poznavala ko ih je pravio. A slišala sam tolike priče o tripicama ili škembićima. Čini mi se da ni meni ne bi bili omiljeno jelo, ali sam baš sretna što sam videla kako se spremaju u ovako divno toplom postu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam puno, tako je i nama, možda ih sami ne bi jeli ali zbog ljubavi koju naši roditelji imaju prema tom jelu, morali smo staviti na blog. Drago mi je da vam se svidjelo.

      Izbriši
  4. Pravo starinsko jelo. Ja dodam malo kockica krumpira a na kraju ih voliz zakiseliti ( u svom tanjuru).

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravo starinsko jelo. Ja dodam malo kockica krumpira a na kraju ih voliz zakiseliti ( u svom tanjuru).

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Kasandri na divnom objašnjenju recepta i opisu kuhanja.
    Naravno i Zvonimiru na lijepim fotografijama. Ima još starih i dobrih recepata koje ćemo kuhati četvrtkom pa se vas dvoje osjećajte pozvani na fotografirnje, komentiranje i uživanje u jelu. Največi problem je nabava određenih artikala koji su se nekada pripremali, a danas ih ne možeš pronaći u mesnicama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bude li 5 žlica svinjske masti dovoljno? :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši