nedjelja, 7. travnja 2019.

Ima li mjesta za štrukle na uskrsnom stolu?


Moram priznati da Uskrs, koliko god mi bio gastronomski najdraži blagdan, u isto vrijeme nekako ne obiluje raznolikim tradicionalnim receptima.
Uvijek su tu šunka u kruhu, pečena janjetina, kuhana jaja, mladi luk i rotkvice. Uspjela sam na stol ugurati i bribirski prisnac, goranski nadjev, pincu, no uvijek sam u potrazi za novim starim receptima.


Može li tradicionalnije od štrukli? Ne bih rekla. Jedno od najdražih nam tradicionalnih jela odlučila sam oplemeniti komadićima kuhane šunke. Naša je uskrsna šunka stigla iz srca slavonske ravnice, a prigodnim nazivom, Srce Slavonsko, krstili su je u Mesnicama Ravlić.
Naravno da smo je probali i prije no što smo je ubacili u lonac i skuhali, s malo friškog kruha i mliječnog namaza, sjela je savršeno da punih trbuščića možemo dočekati štrukle.
Pošto se kod nas tradicionalno doručkuje kuhana šunka, ovaj sam recept zamislila kao predjelo za ručak za koje smo iskoristili ostatke šunke od doručka.



Štrukli sa šunkom

Tijesto:
500 grama glatkog brašna
3 jaja
sol
cca 2 dcl mlake vode
1 dcl ulja
1 žlica octa

Nadjev:
400 grama svježeg sira
4 dcl domaćeg vrhnja
300 grama kuhane sušene šunke
sol
3 jaja

Štrukli su mi uvijek bili bolna točka. Rijetko ih radim, gotovo svaki put su mi drugačiji i još tražim savršen recept. Ako je sudeći po reakcijama drugih, ili bar Zvonimira, ovi definitivno odnose pobjedu.


Prvi korak, kuhanje šunke. Naučili su me da se šunka kuha pola sata po kilogramu težine. Pošto je naš komad šunke bio nešto teži od kilograma, kuhala sam je otprilike 45 minuta.
Šunku sam pustila da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.


Za to vrijeme smo mi malo prigrizli i tek sam tada počela raditi na štruklima.
Tijesto je uvijek osjetljivo područje. Ono što znam je da je tijesto za štrukle malo deblje od tijesta za štrudlu. U svoje tijesto za štrudlu ne stavljam jaja, ali u ovo sam stavila domaća jaja (hvala ujni) i bome se vidjelo. Tijesto je bilo prekrasne žute boje.


Iz nekog razloga, u svako vučeno tijesto stavim žlicu octa. Nekad sam negdje pročitala da od toga tijesto ne puca i otkad mi je prvi put uspjelo, uvijek ga stavljam i iskreno se bojim to propustiti da ne bih plakala nad potrganim tijestom.


Tijesto sam zamijesila po starom dobrom triku, mora biti na dodir kao ušna resica, tako da uvijek stojim iznad tog tijesta i diram jednim prstom njega, drugim svoju ušnu resicu. Izgleda smiješno, no eto, do sad je svaki put pomoglo. Pustila sam tijesto dvadesetak minuta da odmori pokriveno posudom u kojoj sam ga mijesila.


Nakon odmaranja, razvukla sam ga valjkom do neke veličine tijesta za pizzu na stolnjaku koji sam lagano pobrašnila. Takvog sam ga premazala bogato uljem i opet pustila nekoliko minuta da upije.
I tu kreće razvlačenje. Uvijek krećem zglobovima prema gore vući od sredine, a zatim jagodicama prema van. Sa svih strana krećem od sredine i pazim da se ravnomjerno razvuče, naravno, uvijek mi ostanu ipak malo deblji rubovi koje jednostavno odrežem nožem.


Nadjev je zaista najjednostavniji dio, dva jaja, svježi sir, 1,5 dcl vrhnja i sitno sjeckanu kuhanu šunku sam pomiješala, posolila po ukusu i rasporedila po razvučenom tijestu.



Zadigla sam stolnjak s jedne strane i do sredine narolala jednu pa drugu savijaču.



Najbitnija stvar je da tijesto nije popucalo! Tanjurićem za kavu bi trebalo izrezati savijaču na komade. Naravno da nisam imala tanjurić za kavu, ali poslužio je i onaj desertni. Najbitnije je da pritisnemo tijesto da nadjev ne bi izlazio.


Redala sam štrukle u protvan, u ovom slučaju pekač, koji sam prethodno namastila te stavila peći na 180 °C 10ak minuta. Zatim sam štrukle zalila ostatkom vrhnja pomiješanog s jednim jajetom i nastavila peći dok štrukli i vrhnje nisu poprimili zlatno smeđu boju.



I da, već predviđam što će biti hit na ovogodišnjem uskrsnom stolu. Ako sam do sad mislila da ne može bolje od klasičnih štrukli sa sirom, e pa može. Dodajte im šunku!





Naravno, pošto ja ne znam šparati na materijalu, napravila sam ipak malo viška nadjeva te sam ga odlučila iskoristiti za jedan brzinski recept koji ću svakako ponoviti i više puta. DA, svi su bili oduševljeni.
Još jedan način da se iskoriste ostaci uskrsnog doručka (a i nadjeva od štrukli) je ovaj kratki, a zaista odličan, recept za muffine.


Slani muffini sa šunkom

100 grama svježeg sira
2 jaja
200 grama šunke
2 dcl mlijeka
150 grama glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
sol, papar
mladi luk


Prvo ću krenuti od mladog luka, čisto da bih podijelila jednu priču s vama. Kad sam bila dijete, obožavala sam mladi luk, no jela sam najviše zeleni dio jer mi je onaj bijeli bio preljut. I nekako se s vremenom situacija okrenula i odjednom sam više jela bijeli dio jer je on postao slatkast, dok je sva ljutina odjednom bila u zelenom dijelu.


Mislila sam da sam malo luda dok nisam sad na Trešnjevačkom placu kupila mladi luk od jednog OPG-a blizu sela u kojem sam živjela kao dijete. I znate što se dogodilo? Taj luk je postao moj madeleine kolačić u potrazi za nekim izgubljenim vremenom. Odjednom je to bio onaj isti luk koji sam žvakala kao dijete, slatkih listova i ljutog korijena. Je li moguće da je to zaista druga vrsta luka od onog koji kupujemo inače?


No dobro, vraćam se na recept i na muffine.
Zeleni dio mladog luka sam sitno isjeckala i ubacila u smjesu svježeg sira, jaja, mlijeka, brašna i praška za pecivo. Ubacila sam sitno sjeckanu šunku i začinila soli i paprom.
Smjesa treba biti gusta no dovoljno tekuća da spada sama sa žlice u kalup za muffine.



Ovaj put nisam koristila košarice za muffine iz jednostavnog razloga, nisam ih imala, vani je padala tuča i nikome se nije izlazilo u dućan pa ćete me ispričati iz tog razloga što sam ih pekla direktno u kalupu.
Nije naškodilo. Kalup sam lagano nauljila i u njega usipala smjesu.


Muffini su se pekli na 180 stupnjeva cca 20-ak minuta. Vidite najbolje kad počnu poprimati boju.
Ovim receptom sam iskreno oduševljena i sigurno ću ga ponavljati i van uskrsnih praznika unatoč tome što kad ga zagrizete, imate osjećaj da ste zagrizli sve najfinije s tog bogatog uskrsnog stola.



1 komentar:

  1. Harrah's Hotel and Casino - MapYRO
    Get 고양 출장마사지 directions, reviews and information for Harrah's 용인 출장샵 Hotel 바카라 사이트 에스뱅크 and Casino 동두천 출장마사지 in Tunica, MS. Book Now! See 당진 출장마사지 all Harrah's Hotel and Casino reviews, photos,

    OdgovoriIzbriši