ponedjeljak, 8. veljače 2016.

Štrukli u juhi


Kad čujem za štrukle, uvijek se čudim kako netko ima volje za pravljenje pravih domaćih a ne da ih kao svatko normalan kupi u dućanu. 


Ipak je došlo vrijeme da se i ja okušam u izradi štrukli. Sve za dobrobit ovog voljenog bloga. Krenula sam od lakših, naravno, onih u juhi koji moraju biti malo deblji i malo žilaviji da se ne bi raspali tokom kuhanja.
U suradnji s Dukatom smo odlučili napraviti upravo ovaj recept s Dukatovim kiselim vrhnjem.
Pravo domaće zimsko jelo. Malo na žlicu, okrepljujuće a daje energije.



Štrukli (cca 12 komada)
Tijesto:
550 grama oštrog brašna
prstohvat soli
dva jaja
1,5 dcl mlake vode

Nadjev:
400 grama svježeg sira
1 jaje
prstohvat soli

Sve već znate, od navedenih sastojaka sam umijesila tijesto. Čvrsto. Vodu uvijek dodajem malo po malo jer mi većinom ako točno slijedim recept ili bude previše ili premalo. Ne znam o čemu to ovisi? Možda o kvaliteti brašna?


Uglavnom, umijesila sam tijesto i pustila par minuta da odstoji pokriveno krpom. 
Za to vrijeme sam pripremila nadjev za svoje prve štrukle. Jednostavno je. Pomiješala sam svježi sir, jaje i malo soli. Sol si odredite sami, ja volim osobno slanije pa znam nekad i pretjerati. Nadjev je brzo gotov i najjednostavniji, rekla bih, dio pripreme ovog preinog tradicionalnog jela. 


Podijelite si tijesto u dvije bulice, čisto da vam bude lakše razvaljati. Rado bih rekla da sam eto u trenu razvaljala tijesto no moram priznati da u zadnje vrijeme često koristim svog asa iz rukava iliti onog iza fotoaparata. Samo zato što mogu. Jer ipak ima nešto više snage u njegovim rukama i u tren oka je tijesto razvaljano. Ja, bit ću iskrena, onda samo dovršim posao, malo poravnam di je ostalo deblje i to je to. 



Nadjev sam razmazala na tijesto i savila u savijaču. Da mi nadjev ne bi iscurio, pritisnula sam prstima zamišljene krajeve svake štrukle i na tom pristisnutom dijelu ih prerezala. Ne, nisam ih rezala nožem. Rezala sam ih tanjurom. Ne pitajte me zašto, jednostavno jer se to tak radi.



Nije bilo baš tako teško kako sam si zamišljala. Štrukle smo napravili, idemo na juhicu.


1 glavica luka
malo svinjske masti ili ulja
žlica brašna
začini, sol. papar. crvena paprika
svježi peršin
1 litra vode
Kiselo vrhnje Dukat


U plitki a širi lonac sam stavila žlicu svinjske masti na kojoj sam prodinstala isjeckani luk. Kad se luk prodinstao, dodala sam slatke mljevene crvene paprike i zalila sa pola litre vode. Štrukle sam jednu po jednu stavljala u juhu i dodala ostatak vode. Kad je zakipilo, posebno sam umutila jedno kiselo vrhnje sa žlicom brašna i pola decilitra vode i dodala u juhu. 



Kuhala sam štrukle tako 15 minuta a dok se juhica kuhala, pripremila sam sitno sjeckani svježi peršin i servirala u zdjelice. Štruklama u juhi sam dodala još žličicu vrhnje, posipala peršinom i eto ga, juha sa štruklima je spremna. Nama je bila prefina i još nam je od ovog pokušaja ostalo štrukli koje sam smrznula i skuhala drugom prilikom uz neki jednostavni umak.
  





Broj komentara: 7:

  1. Mmmm!! Ooh izgleda i zvuci savrseno ukusno!! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Natali, zaista je bilo fino, probajte i javite nam kako vam se svidjelo :)

      Izbriši
  2. Nije vam jasno zakaj ljudi kuhaju domaće štrukle,a ne kupuju?
    I vi idete radit blog o hrani??
    U donjem dijelu teksra napisalu sre kiselo vrhnje,a zaboravili ste po peti put spomenut da je Dukat,molim vas da to ispravite..
    Žešći fail od otvoreno reklamnog bloga,otvoreno vam želim neuspjeh..
    Da,mokrije ili duhlhe tijesto stvarno ovisi o kvaliteti brašna i reže se tanjurom nakon pritiska rukom da se dodatno osigura od raspadanja..
    Sramota od bloga..
    Iskreno preporučam da probate sa štrikanjem,gospođo..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi čitatelju/čitateljice,

      uvijek nam je drago primiti kritiku jer s njom postajemo bolji. No nažalost, ne shvaćam vaš komentar iz nekoliko razloga.
      Prvo mi je užasno žao što sam se pokušala našaliti na račun kupljenih štrukli, potrudit ću se da se više ne šalim na taj način jer vidim da očito i nisam tako duhovita kako ponekad mislim da jesam.
      Znate, ja vam nisam profesionalni kuhar. Niti profesionalni bloger. Niti ništa. Mi smo tim koji voli hranu i na ovom blogu uči više o tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji. I to nikako ne prezentiramo iz pozicije sveznalica, jer znate, ne znamo baš puno. Učimo i o tome pišemo na blogu.
      Žao nam je što vas vrijeđa naša suradnja s Dukatom, mi smo zapravo iznimno ponosni na nju jer smo u poprilično kratkom našem postojanju privukli dosta pažnje, i zaista zahvaljujemo svima koji su naš rad primjetili i ponudili bilo koji oblik suradnje.
      Svakako, vidim da vi očito znate jako puno i voljela bih da nam se javite za suradnju također, vaše ćemo ime spomenuti i više od pet puta, obećajem, a vjerujem da bi mogli i od vas naučiti jako puno.
      Žao nam je što nam želite neuspjeh no nama vam je, znate, veliki uspjeh što ste vi uopće jedan naš post pročitali i eto, odvojili svoje vrijeme i komentirali isti. Mi vama želimo samo uspjeh, najbolje domaće štrukle i puno fine domaće papice koju vjerujem s ljubavlju kuhate za svoju obitelj. Svakako bih vam savjetovala da i vi pokrenete svoj blog pošto tako puno znate.
      Nadalje, hvala vam na savjetu za štrikanje, nikad nisam štrikala no eto, mogla bih početi i pisati blog i o tome, na isti način na koji sam počela pisati i ovaj blog, iz perspektive početnika koji želi naučiti nešto novo.

      Lijepi pozdrav,

      Kasandra i Forking Croatia.

      Izbriši
    2. Bravo! Odličan, diplomatski odgovor na polupismeni komentar!
      Svako dobro i puno novih uspjeha vam želimo!

      Izbriši
  3. Svaka čast za štrukle.
    I za dukat.
    Svaka čast i na hejtu, posebno pismenosti istog.
    Meni je ovo najdraži blog o papici upravo zbog jednostavnosti i pristupu kuhinji koji je najbliži nama običnim ljudima koji vole dobar zalogaj.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hello, an amazing Information dude. Thanks for sharing this nice information with us. Djakovo Katedrala

    OdgovoriIzbriši