Ne znam kako vi, ali ja Uskrs obožavam zbog stola punog svega što volim. Ne znam je li mi draža šunkica ili mladi luk ili rotkvice. Proljeće na tanjuru, a proljeće obožavam.
Do sad nikada nisam radila šunku u kruhu. Uvijek sam se bojala tijesta. Na kraju u ovoj mojoj kulinarskoj avanturi, ispada da sam nekako slučajno dobra upravo u tome.
Naravno da sam se ohrabrila i za ovaj recept. Krenut ćemo u ovaj uskrsni period upravo s njim.
Recept:
šunka 1,5 kg
600 grama glatkog brašna
1 svježi kvasac
1,5 dcl mlijeka
1 dcl kiselog vrhnja
šećer, sol
žlica svinjske masti
mlaka voda
Odlučila sam za Uskrs kod roditelja raditi upravo šunku u kruhu. Shvatit ćemo ovo kao generalnu probu, čisto da vidim kako će to izgledati i da imam vremena za popravke ukoliko negdje pogriješim.
Pozvali smo prijatelje da se zabavljaju s nama. Mali prijateljski Uskrs prije Uskrsa. Čak smo i jaja obojali!
Prije nego su ljudi došli, stavila sam kuhati šunku. Sat i pol kuhanja za 1,5 kg šunke. Taman da oni dođu, donesu kvasac koji sam zaboravila kupiti, naravno i da se bacimo na tijesto.
Tomica je stalan gost na našim druženjima u kuhinji a Paula i Marko su nam se sada prvi put pridružili. A znate kad imate goste prvi put, želite da im bude fino. Što znači da ta šunka mora biti stvarno dobra. I kruh isto tako.
Kvasac je stigao i možemo krenuti raditi.
Znate kak to već ide, kvasac sam nadrobila u mlako mlijeko, posula šećerom i brašnom i pustila na toplom da nadođe.
Za to vrijeme sam prosijala brašno, natočila si čašu vina i taman je bilo vrijeme za tijesto.
U brašno sam dodala kvasac, kiselo vrhnje, žlicu svinjske masti, sol i krenula mijesiti. Nedostajalo je još malo tekućine pa sam dodala još malo mlake vode.
Zamijesila, pokrila krpom i ostavila na toplom cca pola sata da se digne. Kad se dignulo još sam jednom premijesila tijesto i ostavila da se drugi put digne.
Za to vrijeme je već šunka bila kuhana, pa sam je izvadila iz vode i pustila da se ohladi.
Tijesto sam razvaljala i šunkicu osušila i mogli smo je fino umotati u pokrivač od tijesta.
Ovaj dio me posebno veseli. Kad je skoro gotovo, i možemo samo čekati.
Pečenu šunku sam ostavila da se ohladi do toga da se lijepo reže.
Paula je dala prijedlog da jaja stavimo u vreću od krumpira, znate, onu plastičnu, jer ostavlja zanimljiv uzorak i zaista, ta jaja su mi čak bila najljepša!
Pripremili smo ljuske od luka, što crvenog što ljubičastog i sve skupa stavili da se lagano kuha kojih dvadesetak minuta na laganoj vatri.
Naravno, pošto smo imali i svježeg radiča, ali znate, onog s livade, maslačkovog, morali smo i njega iskoristiti pa sam i od njega napravila salatu sa matovilcem, rotkvicama i malo crvenog radiča.
Zaista, bila sam prezadovoljna kako je sve ispalo. Jaja su se obojala prekrasno, šunka je bila savršena, društvo za stolom još bolje.
A sad idem smišljati slijedeći usksni recept i čekati kako će se točno obojati ta jaja u teranu.
Nema komentara:
Objavi komentar