ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

Šunka u kruhu


Ne znam kako vi, ali ja Uskrs obožavam zbog stola punog svega što volim. Ne znam je li mi draža šunkica ili mladi luk ili rotkvice. Proljeće na tanjuru, a proljeće obožavam.
Do sad nikada nisam radila šunku u kruhu. Uvijek sam se bojala tijesta. Na kraju u ovoj mojoj kulinarskoj avanturi, ispada da sam nekako slučajno dobra upravo u tome.
Naravno da sam se ohrabrila i za ovaj recept. Krenut ćemo u ovaj uskrsni period upravo s njim.


Recept:

šunka 1,5 kg
600 grama glatkog brašna
1 svježi kvasac
1,5 dcl mlijeka
1 dcl kiselog vrhnja
šećer, sol
žlica svinjske masti
mlaka voda

Odlučila sam za Uskrs kod roditelja raditi upravo šunku u kruhu. Shvatit ćemo ovo kao generalnu probu, čisto da vidim kako će to izgledati i da imam vremena za popravke ukoliko negdje pogriješim.
Pozvali smo prijatelje da se zabavljaju s nama. Mali prijateljski Uskrs prije Uskrsa. Čak smo i jaja obojali!


Prije nego su ljudi došli, stavila sam kuhati šunku. Sat i pol kuhanja za 1,5 kg šunke. Taman da oni dođu, donesu kvasac koji sam zaboravila kupiti, naravno i da se bacimo na tijesto.
Tomica je stalan gost na našim druženjima u kuhinji a Paula i Marko su nam se sada prvi put pridružili. A znate kad imate goste prvi put, želite da im bude fino. Što znači da ta šunka mora biti stvarno dobra. I kruh isto tako.
Kvasac je stigao i možemo krenuti raditi.
Znate kak to već ide, kvasac sam nadrobila u mlako mlijeko, posula šećerom i brašnom i pustila na toplom da nadođe.


Za to vrijeme sam prosijala brašno, natočila si čašu vina i taman je bilo vrijeme za tijesto.
U brašno sam dodala kvasac, kiselo vrhnje, žlicu svinjske masti, sol i krenula mijesiti. Nedostajalo je još malo tekućine pa sam dodala još malo mlake vode.
Zamijesila, pokrila krpom i ostavila na toplom cca pola sata da se digne. Kad se dignulo još sam jednom premijesila tijesto i ostavila da se drugi put digne.


Za to vrijeme je već šunka bila kuhana, pa sam je izvadila iz vode i pustila da se ohladi.
Tijesto sam razvaljala i šunkicu osušila i mogli smo je fino umotati u pokrivač od tijesta.
Ovaj dio me posebno veseli. Kad je skoro gotovo, i možemo samo čekati.Pećnicu sam ugrijala na 250°C a šunku stavila u malo nauljen pekač sa poklopcem, da nam ne zagori. I to je to. Šunka se pekla tako poklopljena dvadesetak minuta i onda sam je izvadila, premazala jajetom i vratila bez poklopca u pećnicu na još petnaestak minuta na 190°C.
Pečenu šunku sam ostavila da se ohladi do toga da se lijepo reže.


Dok se naša šunkica pekla i hladila, mi smo se zabavljali bojanjem jaja. Nismo puno tu komplicirali, Tomica i Paula su malo prošetali i nabrali zanimljivog bilja koje bi nam moglo zatrebati. Jaja smo prvo prebrisali krpicom umočenom u alkoholni ocat, na jaje prislonili biljku čiji smo uzorak htjeli ostaviti na jajetu neobojan i biljčicu učvrstili tako da smo jaje omotali čarapom iliti najlonkom.Paula je dala prijedlog da jaja stavimo u vreću od krumpira, znate, onu plastičnu, jer ostavlja zanimljiv uzorak i zaista, ta jaja su mi čak bila najljepša!
Pripremili smo ljuske od luka, što crvenog što ljubičastog i sve skupa stavili da se lagano kuha kojih dvadesetak minuta na laganoj vatri.


Uz to, pokušala sam jaja obojati i teranom. Recept je takav da se jaja kuhaju u teranu isto tako dvadestak minuta na laganoj vatri. Nakon toga se ostave preko noći u vinu u kojem su se kuhala i onda ispadnu divna, tamna. No, za rezultat ćemo morati pričekati slijedeći post, jer se jaja još uvijek točaju u vinu dok ja ovo pišem.


Ok, šunkica se taman ohladila. Uz nju, pojest ćemo kuhana jaja koja smo bojali u luku i salate. Mladi luk je neizbježan. Dok sam ga čistila, zelene vrhove sam narezala na kolutiće, i skupa sam nekoliko narezanih rotkvica utopila u mileramu i kiselom vrhnju, dodala malo soli i papra. To mi je inače najdraža salata uz šunku.
Naravno, pošto smo imali i svježeg radiča, ali znate, onog s livade, maslačkovog, morali smo i njega iskoristiti pa sam i od njega napravila salatu sa matovilcem, rotkvicama i malo crvenog radiča.  


Ne može više proljetno i uskrsno. A šunka, šunka je ispala divna. Kruh je bio savršen, doslovce mi je došlo da ogulim kruh sa šunke i pojedem ga samog, tako da vam svakako preporučam ovaj recept za tijesto.


Zaista, bila sam prezadovoljna kako je sve ispalo. Jaja su se obojala prekrasno, šunka je bila savršena, društvo za stolom još bolje.
A sad idem smišljati slijedeći usksni recept i čekati kako će se točno obojati ta jaja u teranu.


P.S. Hvala mojoj dragoj mami na prekrasnom uskrsnom aranžmanu kojim smo ukrasili stol!


Nema komentara:

Objavi komentar